Eski dönemlerde "Bor / Borlu" denilen ve Safran baharatına işaretle, "SafranBorlu" isminin oluşmasına kaynaklık eden "kalenin" olduğu yere 1906 yılında Hükümet Konağı yapılmıştır.
1976'e kadar Hükümet Konağı olarak kullanılan bina, yangın sonrası kullanılamaz hale gelmiştir. Bina; 2000 yılında restarasyona alınmış ve 2006 yılında Müze olarak hizmete girmiştir.
Pazartesi günleri hariç hergün Sabah 10.00 ile Akşam 17.30 arası ziyaretlere açıktır.
Müze kent Safranbolu'da 2012-2013 yılında hizmete giren Kristal Teras, Tokatlı Kanyonu'nu 80 metre yükseklikten seyretme olanağı veriyor. Çelik üzerine üç santimlik üç kat cam ile kaplanmış olan teras tabanı ayaklarınızın altındaki kanyon manzarasını sizlere sunuyor. Dünya Mirası Kent listesine Unesco tarafından 1994 yılında dahil edilen Safranbolu'nun modern yüzünü temsil ediyor
Mevsim şartlarına bağlı değişim göstermekle birlikte hergün Sabah 08.30 ile Akşam 20.00 arası ziyaretlere açıktır.
Karabük'e bağlı Bulak Köyü sınırları içinde yer alan Mencilis (Toplanılan yer, Topluluk, Toplantı yeri. 12. yüzyılda insanlar burayı ağırlıklı olarak korunma amaçlı olarak kullanmışlar.
Saklanma, saklama ve savunma amaçlı toplantı / mencilis mağarası) mağarası toplam 6 km uzunluğa sahip. 400 metresi ışıklandırılmış olarak ziyarete açık olan mağaranın içinde; şelaler ve yer altı gölleri bulunmaktadır....
Mevsim şartlarına bağlı değişim göstermekle birlikte hergün Sabah 08.30 ile Akşam 20.00 arası ziyaretlere açıktır.
İncekaya su kemeri Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından 17. yüzyılda yaptırılmıştır. Kristal Teras ile komşudur.
Tokatlı Kanyonu'nun üzerine Kentin suyunu temin etmek için yaptırılmış olup Safranbolu merkezine 7 km uzaklıktadır.
İncekaya su kemeri 116 metre uzunluğunda, 120 cm genişliğinde ve 6 kemeri olan örme taş yapıdır. Kanyon yüksekliği 50 metre civarındadır.
Gece ışıklandırması vardır.
Açık alanda olduğundan ziyaret kısıtlaması yoktur.
Safranbolu Yörük Köyü Safranbolu'ya 10 km uzaklıkta dışında Kastamonu yolu üzerindedir. Yörük köyü 1565 yılında bu bölgeye yerleştirilen Kayı’ların Karakeçili aşiretine bağlı Geçenbeyler tarafından kurulmuş. Tamamına yakını eski konaklardan oluşan köy, Safranbolu'nun kopyasıdır.
Türkiye'nin ücretle girilen tek köyüdür. Köy tamamen müze olarak kabul edilmiş. Köy içi gelir elde etmede avantaj sağlayan satış yerlerinin ayracalığından, köy ahalisine de sebeplenir olmuştur.
"Önemli olan Turizm" diyen köy, Cemil İpekci'nin köyüdür.
Esnaf ve Zanaatkarların Ahilik kurallarına yer aldığı Eski Çarşı, günümüzdede hemen hemen eski yapısını korumakta, çarşıda; Aktarlar / Şifa Eczaneleri, Lokumcular, Yemeniciler, Kunduracılar, Sayacılar, Saraçlar, Ahşap hediyelikciler, Antikacılar, Demirciler, Sobacılar, Lokantalar, Esnaf Kahveleri, Hububatcılar, Zahiriyeciler ile içlerinde Cinci Hanının ve İzzet Paşa Cami'sinin de bulunduğu Tarihi yapılar ve Esnaf kahvesi gibi Safranbolu'daki önemli esnafların yer almaktadır.
Ziyaret saati, elbette Esnafların faaliyette olduğu zamanlarda olmalıdır.
Safranbolu civarında öne çıkartılmamış çok sayıda kaya mezarları bulunmaktadır. Gizli kalmalarına en çok definecilerin sevindiği kaya mezarları koruma altında olmadığı içinde talana uğramış haldedir.
2500-3000 yıllık Roma döneminden kalma kaya mezarları daha çok Hacılarobası, Üçbölük ve Ilbarıt köyleri civarında bulunmaktadır.
1 yıl önce turizme açılan kaya mezarları görülmeye değer yapıdadır. Karabük sınırları içerisinde toplam 116 adet kaya mezarı bulunmakta imiş.
UNESCO tarafından 17 Aralık 1994 tarihinde Dünya Miras Kenti ilan edilen Safranbolu'yu Safranbolu kılan Konakları kente girer girmez görmeye başlıyorsunuz.
18. ve 19. yüzyıl Osmanlı kent dokusunu günümüze taşıyan 'Müze Kent Safranbolu' Konaklarının içleride, geziyi beklentilerin üstüne çıkaracak güzellikleri barındırmakta.
Tavan Ahşap işlemeleri, Taş yapıları, Konak yaşam alanları, Konak yaşam canlandırmaları, ve Konak içi havuzları...
Safranbolu ve çevresinde Kristal Teras'ında içinde bulunduğu Tokatlı Kanyonu gibi çok sayıda Kanyon bulunmaktadır. İncekaya su kemeride Tokatlı Kanyonu içindedir.
Safranbolu'nun çevresinde Sarı Çiçek yaylası gibi piknik ve kamp yapılabilecek, doğayla iç-içe yaşanabilecek çok sayıda yaylalarda bulunmaktadır. Yaylaların yanı sıra Of-Road alanları ve parkurlarıda mevcuttur.
Dünya Mirası
Müze Kent Safranbolu
En pahalı baharat olması, değerinden, kıymetinden, etkisinden ve faydasından olan safran; tüm bu özellikleri göz önüne alındığında, karşılığını kat ve kat ödeyen bir baharattır.
Etkisine bakıldığında "pahalı" kavramının göreceli olduğu anlaşılır." Safranın, 130-150 lira (5-6 $) gibi bir fiyata satılan 1 gramı ile en az 50 fincan çayı, 'sağlık iksiri' olarak içebilirsiniz.
Kahvehane çayının yarı fiyatına içebilen 'safran', sizce pahalı olabilir mi? Karşılığını veremese! o fiyatlara ulaşamayacağı gibi, ekimide yapılamaz.
Fiyatını saptayan faktörlerin başında; etkisinin vazgeçilmezliği, dekardan ~0,5 kg elde edilmesi ve üretimdeki meşakkatin derecesi gelmektedir.