TARHANA

GELENEKSEL ÇORBA

Yöresel damak tadını yansıtan,
Sindirim sisteminin işletimcisi,
Geleneksel yöntemlerle yapılan,
Besleyici katkısız ev tarhanası.

Safran Abla

Safran Abla Safran Abla Safran Abla Safran Abla Safran Abla Safran Abla Safran Abla Safran Abla

BESLEYİCİ

TARHANA ÇORBASI


SAFRAN BAHARATI

SAFRAN YAĞI / EXTRANT

SAFRANLI KREM

SAFRAN ÇİÇEĞİ REÇELİ

TARHANA ÇORBASI

TARHANA

Sebzelerin olgunlaşma ve bolluk dönemini takip eden günlerde (özellikle hava sıcaklığının yakıcılığını kaybedip rüzgar kurutuculuğunun öne çıktığı güz döneminde) hazırlanan geleneksel bir çorbalıktır.

Yoğunlukla kışın tüketilen, dolaysıyla kışlık yiyecekler içinde yerini alan tarhana, sağlıklı ve besleyici bir yiyecektir. Bağışıklığı artıran, bünyeyi kuvvetlendiren, yaz aylarına ait ürünlerin minerallerini içeriğinde barındıran içleri ısıtan sevilen ve aranan bir çorbadır.

Yöreden yöreye, yapım biçimleri ve içerikleri değişen tarhanayı ortak kılan un ve yoğurttur (Domatesin Avrupa’ya gelişi birkaç yüzyıllıktır). Yoğurdu daha uzun süre saklamanın yolları aranırken ortaya çıkartılan bir ürün olarak bilinmektedir. Bu haliyle yoğurt, tıpkı koyun işkembesinde taşınan sütlerin şırdanla mayalanması sonuç elde edilen peynir gibi uzun aylar boyunca saklanabilmiş, dilediğinde kullanılır hale gelmiştir.

Bolluk dönemlerinde elde edilen ürünler değerlendirilmiş yokluk, kıtlık zamanlarında kullanıldığı gibi yolculukta, savaşlarda en önemli gıda haline gelmiştir. Ürün, gıda saklamanın en ucuz, en pratik en kolay yoludur. Bir çıkın tarhana günlerce yiyecek olabilir. Gereken sadece sudur.

Ana malzemesi aynı olan ama yöreden yöreye değişkenlik göstermiş. İçine eklenen ürünlerle çeşitlendirilmiştir. Zaman içinde ortay çıkan, yeni üretilen ya da bölgeler arası irtibatlarla zenginleşen sebze türlerinin ilavesiyle de çok farklı tarhanalar elde edilmiştir.
Genellikle, geleneksel ve yöresel alışkanlıklar çerçevesin de ihtiyaçlar boyutlarında üretildiğinden hepsine “tarhana” adı verilmiştir. Sadece, içine katılan renk ve aroma veren ürünler, tarhana isminin önüne sıfatlandırma olarak kullanılmıştır. Kızılcık tarhanası gibi. Bunun ötesinde en keskin ayrım yöresel isimler kullanılarak işaretlenmiştir. Kahraman Maraş tarhanası gibi.

Bu nedenle "tarhana" denildiğinde, yapılış biçimi değil (çünkü herkes kendi geleneğinde yer alanı anlamakta ve kastetmekte) mutfakların vazgeçilmezi, kışlıkların olmazsa olmazı, geleneklerin yaşatıcısı besleyici, sağlık verici, doyurucu çorba akla gelmektedir.

Vitamin ve mineral açısından zengin olan tarhana çorbası, geniş bir ürün yelpazesi içinden seçimle, alışkanlıklarla ya da tercihlerle yapılmaktadır. Ürün yelpazesi şöyle özetlenebilir; un, yoğurt, maya, domates, kapya biber, yeşil biber, soğan, sarımsak, maydanoz, dere otu, nane ve çeşitli baharatlar.

Tarhana özellikle B vitamini bakımından oldukça zengin bir besindir. Bunun yanı sıra kalsiyum, çinko, demir, iyot, kükürt, potasyum ve bol miktarda fosfor barındırır.
Vitamin ve mineral bakımından zengin olan tarhana; A, B1, B2 ve C (özellikle, domates ve kapya biber) vitaminleri yanısıra, sebzelerle muhteviyata dahil edilen mineral ve bileşikleri barındırır.
100 gram tarhananın kalorisi ve besin değerleri: Karbonhidrat 65 gr, Lif 3-4 gr, Yağ 2 gram civarında olan tarhana 336 kcal kalori ihtiva eder.

Yoğurt, domates, biber, soğan ve diğer zenginlikleri nedeniyle tarhana; kanseri önleyen bileşiklerle zenginleştirildiği için hastalıklara hatta kansere karşı korur.

Çok yumuşak ve bünye uyumludur örneğin anne adayları bulantıları yüzünden yemek yiyemeyebilirler. İşte bu gibi hallerde tarhana çorbası kurtarıcıdır. Tarhana çorbası içinde bulunan baharatlarla, uçlar teşkil etmeyen yapısı ve aromasıyla annenin kolayca tüketebilesini sağlar.
Anneyi ve bebeği besleyen bu çorbanın bebeğin gelişimine de olumlu etkileri vardır. Çorbanın besleyici özelliği anneyi tok tutar ve bu da bebeğin düzgün bir şekilde gelişmesine yardımcı olur.

Kalsiyum yönünden zengindir; İçindeki yoğurt kalsiyum kaynağıdır. O nedenle bebekler gibi gelişme çağındaki çocuklar için de çok faydalı olan tarhana, kemik gelişimine de katkı sağlar ve kemikleri güçlendirir. Aynı şekilde ilerleyen yaşlarda yaşanan kemik erimesi ve kemiklerin güçsüz düşmesi sorunu önlemede etkendir.

Tarhana çorbası vücuttaki tuzun atılmasına yardımcı olur. Bu nedenle özellikle diyabet hastalarına önerilen besinler arasındadır.
Beyin sağlığını korur. İlerleyen yaşlarda beyinde çıkacak hastalıkları önler. Beynin sağlıklı kalarak dinç kalmasını sağlar. İleri yaş hastalığı olarak bilinen beyin hastalıklarının önlenmesinde etkilidir.

Vücudun direncini artırması sayesinde özellikle kış mevsiminde sıklıkla görülen grip ve soğuk algınlığına da iyi gelir, hastalığın tedavi sürecinin kısalmasını sağlar. Soğuk algınlığı, nezle gibi gribal enfeksiyonlara yakalanma riskini düşürür.
Bağışıklık sistemini güçlendirir. İçinde bulundurduğu vitamin ve minerallerin etkisi ile vücudun bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayarak vücudun dıştan gelecek virüs ve mikroplara karşı daha dirençli olmasını sağlar. Düzenli tüketimi bağışıklığı günlendirdiği için sağlığın riske en çok yaklaştığı zaman dilimi olan kış mevsiminde özellikle tüketilmesi tavsiye edilir.

Yapımında yoğurt ve birçok baharat bulunan tarhana bu sayede sindirim sisteminin düzenlenmesinde etkili olur ve sindirimi kolaylaştırır.

Yemeğin başında tüketildiğinde iştah kontrolüne yardımcı olur. Tokluk hissinin sağlanmasında etkili bir çorba olan tarhana zayıflama diyetleri boyunca rahatlıkla tüketilmesi mümkündür.
(Orta boy kasesi 120-130, büyük boy kasesi ise yaklaşık 180-200 kaloridir. Bu nedenle, diyet listelerine eklenen bir porsiyon tarhana çorbası ile zayıflamak mümkün olabilir)

Hem probiyotik hem de prebiyotik özellikler taşıdığı için “sinbiyotik” olarak tanımlanan tarhana bu özellikleri sayesinde özellikle sindirim enzimi yetersizliğinin çok daha sık olarak görüldüğü yaşlı insanlar ve bebekler için de oldukça uygun bir besindir.

Kolesterol taşıyıcı, yapıcı ürünler barındırmadığından damarların tıkanmasını önler. Var olan tıkanıklıkları ve damar daralmalarını iyileştirir. Bu nedenle, kalp damar hastalıklarının önlenmesinde ve önüne geçilmesinde etkilidir.

Üst solunum yollarına faydalıdır. Soğuk algınlığı, astım ve bronşite karşı ön tedavi sağlar. İçindeki vitamin ve minerallerden dolayı astım ve bronşit başta olmak üzere üst solunum yolu hastalıklarında ön tedavi sağlar

Lif bakımından zengindir; İçerdiği yüksek lif oranından ötürü doğal tokluk hissi sağlar. Bu nedenle zayıflamak isteyenlerin tercih edeceği yiyecekler arasındadır.

İçerisinde bulunan karbonhidrat sayesinde halsizliğe ve yorgunluğa iyi gelir.
Enerji verir; İçinde bulundurduğu protein ve minerallerden dolayı enerji kaynağıdır. Her yaş grubu için enerji kaynağıdır. Yorgunluğu giderir, enerji verir.

Toksinleri söktürür. Toksinlerin sökülerek idrar yolu ile atılmasını sağlar.
İçinde bulunan domates nedeniyle likopen kaynağıdır. Domates ve domates ürünleri A vitamini, potasyum ve folik asit bakımından da zengindir.

TARHANANIN BAŞLICA FAYDALARI ÖZETLENİRSE;


1. Yoğurt, sarımsak, dereotu, maydanoz, domates, biber ve baharatlarla hazırlanır.
2. A, B1, B2 gibi vitamin ve mineralleri içerir.
3. Vitamin ve mineral zenginliğiyle besleyici bir çorbadır
4. Bu nedenle soğuk algınlığı gibi birçok hastalığa karşı korur.
5. Karışımındaki yoğurt, baharat ve otlar sindirimi kolaylaştırır
6. Önleyici bileşiklerle zenginleştiğinden kansere karşı korur.
7. İçerdiği yüksek lif içeriği sayesinde doğal bir tokluk hissi sağlar. (Kilo vereceklerin tercih edeceği besinlerdendir)
8. Şeker hastalığı olan kişiler için ideal bir seçimdir.
9. Yavaş metabolizma şikayetlerine iyi gelir.
10. İnsülin seviyesinin dengelenmesini sağlar.
11. Vücuttaki fazla tuzun atılmasını sağlar.
12. Tarhana çorbası yüksek tansiyonu dengeler.
13. Kötü kolesterolü (LDL) düşürür. İlişkili riskleri azaltır.
14. Tansiyon ve kolesterolü dengeler. Kalp hastalıklarını önler
15. İçeriği ile zihinsel yapıyı güçlendirir. Beyin sağlığını korur.
16. Kemik gelişimi sağlar. Sağlam iskelet yapısı oluşturur.
17. İçerdiği vitamin ve minerallerle çocuklar için faydalıdır.
18. İçeriğiyle yorgunluk, halsizlik gibi sorunları giderir.
19. Hastalık gibi durumlarda tarhana çorbasının sebebi budur.
20. Besin değerleri sayesinde cilt yaşlanmasını geciktirir.
21. Saç dökülmesi gibi sorunları önler.
22. Bebeklerin bağışıklık sistemlerini güçlendirir.
23. Beden ve ruh sağlığı için anne sütüyle birlikte verilebilir.
(Özellikle su yerine sütle yapılan tarhana çorbası ölçülü tüketildiğinde çok faydalıdır)
24. İdrar yolu ile toksinlerin atılmasını sağlar.

UYARI: bitkisel ürünler, bitki yağları ve bitki özlerinin kullanımıyla ortaya çıkması muhtemel yan etkiler ve bu etkilerden kaynaklanabilecek zararlar hakkında bilgilendirme notu.
.... Sitemiz sayfalarında yer alan bilgiler; konusunda uzman sayılan kişi ve kurumların yayınlarından derlenmekte ve ürün başlıkları altında toplanarak sizlere sunulmaktadır.
Makalelerden derlenen yazılar faydayı duyurabilmeyi, fayda sağlayabilmeyi amaçlayan bilgi içerikli yayınlardır. Dolaysıyla, bilgilendirme dışında ve bilgi verme seviyesinin üstünde kabul edilmemesi gereken detay yazılardır.
Yazılarda aktarılan bilgiler, önerilenler yada tavsiye edilen uygulamalar tedavilerde kesinlikle kullanılması önerilen REÇETE-VARİ /direktifleryazılar olarak algılanmamalıdır.
Keyfe-kader çay-tonik-katkı-bakım-masaj-tadlandırıcı... gibi kullanımların dışında kalan rahatsızlıklara çare olarak kullanmadan önce tıbbi destek aranmalı dolaysıyla doktora danışılmalıdır.
Yazılarda yer alan tavsiyelerin doğrulukları sorgulanmalıdır. Önerilen bitki ve ürünlerin gerek bitki elde ediliş yöntemleri gerekse üretimleri hakkında bilgiler edinilmelidir. Bilgiler; atadan kalma yöntemlerle alınıp-verilmemeli, bitki çeşitlenmelerindeki ve üretimlerindeki yeni gelişmeler çerçevesinde bilgilerin güncellenmesi gerekmektedir.
Yazılar daha ziyade rahatsızlıklarda fayda sağlayan yada sağlayabilecek bilgiler olarak kabul edilip, asıl tedavilere yardımcı, rahatsızlıkları önleyici, tedavileri destekleyici, vücüt değerlerini dengeleyici, eksikleri tamamlayıcı, organizmaları işlevlerine kavuşturucu, bünye bağışıklığını takviye edici, fiziksel ve mental aktiviteleri kolaylaştırıcı, vitamin ve mineral aktarıcı doğal katkıların tanıtımı olarak görülmelidir.
Doktor tavsiyesine her zaman başvurulmalı, doktor kontrolündeki tahlil sonuçlarına göre hareket edilmelidir.
Her madde ve onların sentezlenmesi ile oluşturulan en iyi ilaç bile, dozu ayarlanmadığı sürece zehre dönüşebilir.
Yılan zehiri ve diğer zehirli metaryellerde ilaç yapımında kullanılıyor. Doğada en zehirli bitkilerden de ilaç elde ediliyor. Panzehir üretimlerinde de yine o maddeler kullanılıyor.
Dozu ayarlanmamış "su" da can alabiliyor. Hayatın kaynağı sayılan suyun, aşırı alımında ve saflaştırıldığında zehire dönüşüp ölümle sonuçlanabilen durumlara yol açtığı gibi, en yararlı bitkilerde her ne koşulda ve her ne tarifte olursa olsun, kontrolsüz ve aşırı tüketimleriyle vücutta yan etkiler meydana getirebilmektedir. Vücutta bazı alerjik etkilere neden olabilmektedir.
Bu nedenle her bitki fasılalı ve kontrollü olarak dikkatlice tüketilmelidir. Dikkat edilmezse, kronik rahatsızlıklar göz önüne alımmazsa, bünyede olan diğer hastalıkları, tetikleyebileceği göz önüne alınmalıdır. Eğer bu riskler hesap edilmez yada eldeki bilgilere göre hareket edilirse faydalı olan bitkiler, sağlığı etkileyen zararlı bitkiler konumuna gelebilir.
Her aşırı yüklenmeler gibi fazla vitamin alımıda organizmaya, organlara zarar verebilir. (Ihlamur, adaçayı çok rahatlatıyor, kasları gevşetiyor diye fazlaca alındığında en azından kalp kapakcıklarını ve mide kapakcığını yumuşatır, cinsel uyarımları geciktirebilir...vb..)
Bu nedenle, derlenerek yayınlanan yazılar ve tavsiyeler doktor reçetesi gibi görülmemelidir. Özellikle, kronik rahatsızlıkları olanlar doktora danışarak kullanmalıdır.
Farklı farklı hastalıklardan tedavi görenler, sürekli ilaç kullananlar, kronik hastalıklarla mücadele edenler, alerjik hassasiyeti olanlar mutlaka doktora danışmalıdır.
Özellikle, bitki yağları, extrantları, detoks halleri yoğunlaştırılmış bitki özleri olduğundan, bitki sıvısı olmaktan uzaklaşıp neredeyse ilaç konsantresi konumuna yaklaşmaya başlamıştır. (ilaç ve hap dozajlamasından elbette kat ve kat uzaktır. Ama aşırı tüketimle bu fark azalır. Organlarda olan başka bir hastalığı tetikleyebilir ya da tedavisine sekte vurabilir. Bu nedenle aşırı tüketimden ve süreklilikten kaçınmalı. Kullanıma haftada bir kez olsun ara verilmeli ve kişilerden kişilere değişse de yarar sağladığı tespit edilen oranlarda kalınmalıdır) Sürekli kullanımlar için doktora mutlaka danışmalıdır.
Sürekli kullanımlar yerine fasılalı ve aşırıya kaçmadan alınmakla yetinmeyip, vücutta fiziki değişiklikler gözlendiği gibi mental değişiklikler de gözlenmelidir.
Alerjik bünyeye, kronik rahatsızlıklara sahip olanlar ile sürekli ilaç kullananlar daha dikkatli olmalı ve bu nedenle mutlaka doktora danışılmalıdır. Kullanılan ilaçların etkisini azaltmamak, hesaplanmayan sonuçlarla karşılaşmadan bitkilerden yararlanabilmek için.

SAFRANLI YAŞAMA DAVET EDİYORUZ...

'Sağlıklı yaşama' katkımız olursa ne mutlu bize...

En pahalı baharat olması, değerinden, kıymetinden, etkisinden ve faydasından olan safran; tüm bu özellikleri göz önüne alındığında, karşılığını kat ve kat ödeyen bir baharattır.
Etkisine bakıldığında 'pahalı' kavramının göreceli olduğu anlaşılır. Safranın, 50-80 lira (4-5 $) gibi bir fiyata satılan 1 gramıyla en az 50 fincan çayı 'sağlık iksiri' olarak içebilirsiniz.
Kahvehane çayının yarı fiyatına içebilen 'safran', sizce pahalı olabilir mi? Karşılığını veremese! 'o fiyatlara' ulaşamayacağı gibi, ekimide yapılamaz.
Fiyatını saptayan faktörlerin başında; etkisinin vazgeçilmezliği, dekardan ~0,5 kg elde edilmesi ve üretimdeki meşakkatin derecesi gelmektedir.


Safran Abla